Bloggeri,  Cultura & Media,  Divertisment,  Life & Inedit,  Tineret,  Turism,  WWW

Profil de traveler – Iunia Pasca

iunia_pasca_indian_travel_calatori_romani_cuibus_blog_transylvania_romaniaDe ce îmi place site-ul lui Iunia Pasca? Pentru că e un site natural, din suflet și pentru că și eu sunt un iubitor de călătorii și în special de călătorii din care înveți ceva, orice călătorie trebuie să fie o cărămidă pentru sufletul nostru, nu degeaba Buddha care avea tot ce își dorea a plecat în lume..
Pe lângă frumoasele posturi si fotografii mi-a plăcut mult filozofia de viața a Iuniei:  „Zambeste lumii. Scapa de superficialitate. EVITA SA TE PLANGI. Fii recunoscator si apreciaza viata mai mult. Descopera de ce esti aici si fa acel lucru. Fii tolerant. Iubeste oamenii mai mult. Fii deschis. Mananca mai multe vegetale. Stinge lumina. Ignora reclamele si moda. Termina cu competitiile prostesti. Fii mai mult decat se asteapta altii sa fii. Dovedeste-ti curajul. Fii liber.
CREDE SI TI SE VA DA!
Fii activ, fii natural, fii fericit!”
Să vedem dacă mai putem afla și alte lucruri interesante despre Iunia Pasca.

1. Pentru început zi-mi te rog câteva lucruri despre tine în special pentru cei care nu ți-au vizitat site-ul..

Iunia: Sunt un om obisnuit, care se incapataneaza sa-si implineasca visele. Intamplator unul dintre ele este cunoasterea lumii, asa ca in primii 27 de ani de viata am cunoscut peste 40 de tari de pe patru continente. Nu a fost doar prin calatorie, ci am si locuit ani sau luni in tari precum Singapore, Anglia, China, Peru sau Dubai. In total vreo 6 ani. Pe langa explorarea lumii, mai sunt pasionata de educatie, si in acest domeniu am lucrat mereu de la terminarea facultatii (am terminat Facultatea de Stiinte Economice, un domeniu pe care nu l-am mai atins nici o zi din ultima zi de facultate). M-am intors inapoi in Romania acum cateva luni, cu intentia de a impartasi „educatorilor” din Romania ce inseamna Educatia Holistica, si ce inseamna o educatie corespunzatoare Mileniului Trei.

2. Zi-mi mai exact ce este ”Iunia.ro”?

Iunia: iunia.ro a inceput prin 2008 datorita unui prieten caruia ii trimiteam emailuri ce povesteau despre viata mea prin indepartata Asie. De la o vreme lui i s-a parut ca acele emailuri trebuie sa fie impartasite cu lumea, asa ca mi-a facut cadou iunia.ro. Primele posturi au fost copy-paste din emailurile pe care le trimisesem acasa. Apoi a crescut. Scriam doar cand simteam, scriam tot pentru prieteni si familie, dar de data asta nu le puneam in email, ci pe blog. Pentru mine nu era nici o diferenta.
Cand m-am intors acasa am hotarat sa-i dau o alta fata blogului, una mai cuprinzatoare, ce sa ofere o imagine mai de ansamblu a Iuniei, nu doar aspectul ei de calatoare. A ramas si un blog de calatorie, dar a devenit mai mult.

iunia_pasca_travel_calatori_romani_cuibus_blog_transylvania_romania

3. Cum este feedbackul  cititorilor și ce te motivează să scrii în continuare pe site-ul tău având în vedere că acum te-ai oprit mai mult în România?

Iunia: Feedbackul care m-a interesat cel mai mult a fost intotdeauna cel al familiei si prietenilor, iar mult din acesta l-am primit verbal sau prin email/Facebook. Voi continua sa scriu pe site ca sa impartasesc din cele pe care le descopar si cunosc. Cum spuneam, chiar daca acum m-am restabilit in Romania asta nu inseamna ca voi inceta vreodata sa calatoresc, si prin lume, dar in acelasi timp prin viata. :)

4. A apărut o suprasaturare legat de călătorii și aveai nevoie de o pauză sau ai renunțat în totalitate la descoperirea  altor țări și culturi?

Iunia: Nu-mi imaginez ca as putea vreodata sa renunt in totalitate la descoperirea altor tari si culturi. E parte din viata mea, e parte din mine. M-am intors in Romania pentru ca am simtit ca aici am treaba de facut, dar descoperirile vor continua.

5. Ce urmează? Pe când îți vom putea achiziționa cartea despre experiențele pe care le-ai trăit de-a lungul călătoriilor tale?

Iunia: Ma bucur ca ma intrebi acum de carte, pentru ca ea e de fapt gata. Asteapta doar sa vada lumina tiparului, ceea ce se va intampla la sfarsit de Februarie. Cei care sunt interesati pot sa se alature paginii de Facebook „Prin Lume, Spre Mine” pe care am creat-o pentru cartea cu acelasi titlu (http://www.facebook.com/PrinLumeSpreMine). Acolo pot gasi fragmente si imagini din carte, precum si informatii privitoare la lansare si alte detalii.

iunia_pasca_maasai_travel_calatori_romani_cuibus_blog_transylvania_romania1

6. Ce produse culinare interesante ți-au rămas în minte pozitive și negative:d? Ești vegetariană?

Iunia: Nu sunt vegetariana, ci pescetariana (nu stiu care ar fi termenul exact in romaneste, sunt practic o vegetariana ce ocazional mananca peste). Mi-e mai usor sa-mi aduc aminte produse culinare negative, pentru ca mi-au produs un soc considerabil: sobolan la gratar in Laos si porcusor de guinea (gatit in felurite moduri) in Peru. Nu le-am incercat pe nicicare, dar mi-au ramas intiparite in minte:). In ceea ce priveste cele pozitive, sunt multe, de la orez lipicios cu mango in Tailanda si  mancaruri cu paneer (branza proaspata) si dosai (o clatita mare si crocanta facuta pe plita, din faina de orez) in India si Asia de Sud Est, pana la ceviche (peste crud mariant in suc de lamaie si mancat cu porumb copt si cartofi dulci) in Peru.

 

7. Care sunt locurile în care te-ai reîntoarce cu plăcere oricând, excluzând România?

Iunia: Cu toata sinceritatea, cred ca intr-un singur loc din lume nu m-as intoarce cu placere oricand :). Ti-as spune care e acela, dar se poate sa fi fost doar experienta mea mai putin fericita, asa ca nu vreau sa-ti influentez cititorii.

 

8. Ai alte locații în care vrei să ajungi în viitorul apropiat?

Iunia: Ma simt foarte atrasa de Egipt si Turcia, si in plus ma tenteaza mult tarile din jurul Romaniei, Serbia, Muntenegru, Croatia, unde, chiar ironic, nu am ajuns pana acum. :)

iunia_argentina_travel_romania_cuibus_blog_interviu

9. Ce recomandări ai face unor tineri care vor să călătorească, dar nu în regim hotelier să zic așa, să cunoască mai bine culturi, oameni, locuri..

Iunia: Prima mea recomandare e ceea ce ai si spus, si anume sa NU calatoreasca in regim hotelier. Asta i-ar face turisti, nu calatori, iar acest lucru ar diminua la un sfert calitatea si autenticitatea experientei lor in acea tara si cultura. Le-as recomanda sa fie deschisi, sa aiba incredere, sa faca lucruri pe care in mod normal nu le-ar face, dar desigur sa-si patreze bunul simt referitor la siguranta si la activitatile desfasurate. Cel mai bun mod de a experimenta o tara este clar prin intermediul unui localnic, asa ca le-as spune sa mearga in tari unde cunosc pe cineva, sau sa apeleze la Couch Surfing – pe departe printre cele mai bune moduri de a cunoaste si simti o tara. Ah, si sa stie ca totul devine mai usor pe masura ce fac acele lucruri din ce in ce mai mult – foarte multa lume are emotii si o stare de nesiguranta atunci cand pleaca in calatorie la inceput, dar intreg procesul devine mult mai usor si mai natural o data cu trecerea timpului :).

10. Se poate călătorii și cu bani puțini? Majoritatea românilor îi pun la zid pe traveleri catalogându-i ca fiind niște looseri care doar se distrează și cu siguranță au bani mulți, uitând că unii chiar se călesc pentru viață, cresc din punct de vedere spiritual  și uman.

Iunia: DA DA DA, raspunsul meu este DA!! Se poate cu siguranta calatori cu bani putini, si se poate calatori frumos de tot chiar. Ai mare dreptate cu ce spui, eu as scoate chiar cuvantul „unii” de mai sus, pentru ca dupa parerea mea toti travelerii se calesc si cresc in calatoriile lor, fie ca-si dau seama de asta constient sau nu. Pana si turistii se calesc si cresc, dar la un nivel mult mai scazut decat travelerii (imi place cuvantul asta, apropos). In momentul in care te folosesti de Couch Surfing sau stai pe la hosteluri, zbori low cost sau mergi cu trenul sau autobuzul (sau, de ce nu, faci autostopul), te abtii de la a bea si fuma exagerat si de la manca in localuri scumpe, poti calatori luni de zile cu bugetul pe care o agentie de turism ti l-ar incasa pentru zece zile. Imi aduc aminte cand am fost in Africa ma uitam pe internet la oferte de safari-uri, si am gasit o oferta din Bucuresti. Aveau un safari de zece zile in Kenya si Tanzania si cand am vazut pretul mi s-a incetosat privirea: 4000 de euro. Eu am stat o luna in Kenya si Tanzania (inclusiv Zanzibar) si n-am cheltuit nici jumatate din suma asta. Cu safari cu tot. Asta in conditiile in care Africa e totusi scumpa (daca esti strain, desigur, nu si pentru locuitori). In America de Sud si mai ales in Asia traiesti mult si bine cu un astfel de buget.

 

11. Te-ai inspirat de la alți traveleri când ai început acest site sau ai vrut doar să oferi și celorlați puțin din trăirile și locurile pe care le-ai vizitat?

Iunia: Cum spuneam mai sus, site-ul a inceput cu copy-paste din emailuri pe care le trimiteam acasa de departe. Nu il consider deloc un site de calatorie, ci e un blog de calatoare – e, asa cum spui, despre trairile mele in locurile pe unde am ajuns.

iunia_pasca_travel_calatori_romani_cuibus_blog_transylvania_romania1

12. Ce părere ai de blogurile/site-urile de călătorie foarte comerciale? Citești astfel de bloguri? Dacă da care ar fi acestea?

Iunia: Sa fiu sincera cu tine nici nu sunt sigura ca stiu prea bine ce presupune un site de calatorie, d-apoi mai unul foarte comercial :). Stiu despre siteul Imperator Travel a lui Cezar, cred ca e foarte bun pentru ca Cezar e un calator desavarsit. Am mai publicat si eu cate-un articol la el pe blog. In rest adevarul e ca planurile pe care eu mi le fac inainte de a pleca intr-o calatorie sunt absolut minimale, astfel ca nu citesc nimic mai mult decat particele de Lonely Planet, si asta de obicei in tren sau avion. Planurile mi le fac bazat pe ce-mi spun localnicii sau unii altii in conversatii. Se poate ca astfel ratez anumite locuri sau  lucruri, dar eu functionez dupa principiul ca voi ajunge cu siguranta  acolo unde trebuie sa ajung. :)

13. Nu te-ai gândit să aduni travelerii necomerciali din România într-o asociație sau ceva de genul acesta pentru promovarea turismului ca mod de dezvoltare personală?

Iunia: Va trebui sa-mi explici inainte ce inseamna traveleri necomerciali :). Dar imi place cum suna ce spui. Nu, nu m-am gandit la asta pana acum, dar m-as implica oricand cu mult drag in orice idee ce promoveaza turismul (sau mai bine spus calatoritul) ca mod de dezvoltare personala. E ceva in care cred cu toata fiinta mea.
14. Cât timp îți lua să pregătești un post pentru blog sau le copiai din jurnalul personal?

Iunia: Cum spuneam, primele au fost copy-paste. Apoi in America de Sud am scris special pentru blog (pentru un alt blog atunci, in trei limbi, apoi le-am transferat pe iunia.ro). Atunci mi-a luat vreme indelungata, pentru ca le scriam in engleza si apoi le traduceam, si in plus faceam acele filmulete cu pozele din diferite locuri cutreierate (diaporamele, dupa cum am invatat de la tine ca se numesc). Petreceam cateva ore intregi pentru un post. Depinde de lungimea fiecarui articol, dar de obicei se masoara in zeci de minute bune:).

 

15. Te-ai gândit să monetizezi în vreun fel site-ul tău sau nu te gândești la așa ceva, jurnalul de bord nu e de vânzare ..

Iunia:Am avut la un moment dat asa un gand, dar adevarul e ca eu scriu cand simt nu cand trebuie (dupa cum ai observat probabil dupa pauzele enorme dintre anumite postari), iar din cate aflasem la acel moment monetizarea lui presupune o anumita consecventa la care nu am considerat atunci ca doresc sa ma „inham”.

16. Care este articolul cel mai vizitat și care îți place ție cel mai mult și de ce?

Iunia: Articolul cel mai vizitat e unul dintre cele care vorbeste despre calendarul chinezesc, pentru ca acestea sunt cele mai populare cuvinte de cautare pe google care ii aduc pe cititori pe site-ul meu. Articolul ce-mi place mie cel mai mult… Nu m-am gandit niciodata la asta, si nu-mi place sa le „discriminez”, ca sa nu se supere hahaha. Dar daca ar fi sa-ti spun acum unul probabil as spune Doamna cu flori si trenul curcubeu, care se regaseste de altfel si in cartea Prin lume, spre mine. E o experienta deosebita pe care am avut-o la Machu Picchu, si mi-e foarte aproape de suflet.

iunia_pasca_singapore_travel_calatori_romani_cuibus_blog_transylvania_romania1

17. Ce hobby-uri ai acum când te-ai restabilit în România? Cu ce îți omori timpul liber?

Iunia: Hmmm, mi-e destul de greu sa raspund la aceasta intrebare, pentru ca de cand am terminat facultatea nu cred ca am avut vreodata o delimitare clara sau chiar neclara a timpului liber de celalalt timp. Probabil din cauza ca nu am perceput niciodata o delimitare clara intre „munca” si „dupa munca”. De cand m-am intros in Romania am petrecut foarte mult timp lucrand la carte, iar pe langa asta intalnindu-ma cu prieteni dragi, savurand o carte langa un ceai aromat, mai privind la cate-un film sau filmulet. Din aceste simple placeri ale vietii :).
18. Ce îți place și ce nu pe blogul meu?

Iunia: Imi plac pozele tale, sunt superbe! Si imi place ca abordezi o varietate de subiecte. Cred ca ce ma confuzeaza putin e pagina „Home”, unde nu-mi dau seama doar din imagini care e povestea :).
19. Un mesaj de final pentru cititorii blogului meu și pentru iubitorii de călătorii mai nonconformiste sau inițiatice?

Iunia: Sa nu se opreasca niciodata din invatare, crestere, explorare. Sa indrazneasca, mereu sa indrazneasca, si sa faca lucruri care ii insufletesc, oricat de impotriva curentului ar fi ele. Sa asculte ce spune „gura lumii” doar selectiv, si sa-si foloseasca bunul simt si judecata atunci cand aleg sa respecte sau incalce anumite reguli. Sa inchida/arunce televizorul si sa inceapa sa-si traiasca viata asa cum ei o doresc, nu asa cum le e dictata dintr-o cutie hipnotizanta. Sa aiba mereu curajul sa fie ei!
Asta e de fapt tot ce trebuie sa facem pentru a fi fericiti, impliniti, liberi: sa fim noi!:)

iunia_pasca_salut_travel_calatori_romani_cuibus_blog_transylvania_romania

20. Îți mulțumesc pentru timpul acordat și sper să nu lași site-ul să moară să continui povestea eventual cu niște călătorii, experiențe din țară..

Iunia> Eu iti multumesc pentru intrebarile tale, si iti doresc mult succes in tot ceea ce intreprinzi, si multe bucurii in fiecare zi!:).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] călătoriilor, a evoluției personale și a descoperirii iubirii necondiționate. Multe dintre experiențele Iuniei sunt parcă trase la indigo cu cele trăite de mine în ultimii 5-6 ani prin alte țări. […]

[…] Pentru cei care doresc să citească și un interviu cu autarea o pot face aici – Profil de Traveler […]

[…] Cei care sunt prin Timișoara pot participa la un eveniment deosebit: joi, 21 februarie 2013, în Iulius Mall Timişoara, la demisol (vis-a-vis de Cafe Corso), va avea loc o lansare de carte Prin Lume, Spre Mine a Iuniei Pașca.  Dacă ai prieteni care ar dori să participe la această lansare sunteți rugați să-i invitați deoarece sunt așteptați cu drag. Pentru cei care încă nu o cunosc deloc pe Iunia îi invit să citească un interviu realizat pe blogul meu Profil de traveler. […]