Advertising

Protejați și extindeți mult viața unei game largi de produse cu ajutorul metalizării

Metalizarea este un termen general care se referă la aplicarea unui strat metalic pe o altă suprafață metalică sau nemetalică. Acoperirea poate consta din metale precum zinc, aur, aluminiu sau argint.

Procesul de metalizare poate proteja piesa de prelucrat împotriva deteriorării forțelor exterioare (coroziune, uzură, intemperii), pentru a îmbunătăți aspectul obiectului (de exemplu, pentru a-i da un aspect lucios) sau pentru a spori funcționalitatea produsului finit. Industriile care utilizează metalizarea în procesele lor de producție includ industria aerospațială, industria auto, petrolieră și multe altele.

Pulverizarea termică, cunoscută și sub denumirea de pulverizare metalică, este un proces de acoperire unde o gamă largă de metale pot fi pulverizate pe suprafața unui alt material.

Metalizarea este folosită pe scară largă pentru a asigura protecția împotriva coroziunii metalelor feroase sau pentru a schimba proprietățile suprafeței articolelor pulverizate, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței la uzură sau a conductivității termice. Gama de aplicații unde aceasta metalizare se poate aplica este vastă.

Toate metodele de metalizare implică proiecția particulelor mici pe o suprafață pregătită în care acestea aderă și formează o acoperire continuă. Pentru a crea particule topite, este necesară o sursă de căldură, un material de pulverizare și o metodă de atomizare/proiecție. La contact, particulele se aplatizează pe suprafață, se îngheață și se leagă mecanic, în primul rând pe substratul zdrobit și apoi unul pe celălalt, pe măsură ce crește grosimea stratului.

Această metalizare a obiectelor protejează și extinde mult viața unei game largi de produse în mediile cele mai ostile și în situațiile în care straturile de acoperire sunt vitale pentru longevitate. Varietatea acoperirilor prin metalizare este vastă, dar poate fi împărțită în două categorii principale. Acestea includ acoperirile de finisaj, cum ar fi acoperiri anticorozive sau decorative, precum și straturi de acoperire de inginerie, cum ar fi rezistente la uzură și acoperiri cu barieră termică.

Pulverizarea metalului se desfășoară într-o gamă largă de piețe anti-coroziune și inginerie, inclusiv petrol și gaze, construcții, industria marina şi petrochimica. Coroziunea este o problemă majoră pentru aceste industrii. Există patru procese utilizate în mod frecvent în metalizare: metalizare cu flacără, metalizare cu plasmă, metalizare cu arc electric, spray cu plasmă și combustibil cu oxigen de mare viteză – High Velocity Oxy Fuel (HVOF).

Metalizarea cu plasmă este termenul folosit pentru a descrie gazul care a fost ridicat la o temperatură atât de mare încât ionizează și devine conductivă din punct de vedere electric. În cazul metalizării cu plasmă, aceasta este creată de un arc electric care arde în interiorul duzei unui pistol de plasmă și gazul din arc este format într-un jet de plasmă în timp ce iese din duză. Particulele de pulbere sunt injectate în acest jet, în care acestea se înmoaie și apoi lovesc suprafața la viteză mare pentru a produce o acoperire puternic aderentă.

Care sunt beneficiile procesului de metalizare?

Îmbunătățirea protecției împotriva coroziunii – prin procesul de metalizare se poate crea un strat de protecție care inhibă dezvoltarea ruginii, mărind durata de viață a produsului cu până la 20 de ani sau mai mult.

Durabilitate sporită – Cele mai multe straturi de acoperire metalizate sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a adera la suprafața piesei sau a substratului subiacente. Este mai puțin probabil că acestea să se cojească sau să apară fisuri dacă se foloseşte procesul de metalizare.

Rezistență mai mare la intemperii – Oțelul pe structurile exterioare este vulnerabil în timp la impactul zăpezii, ploii, vântului și a soarelui. Metalizarea oferă o acoperire protectoare care creează o barieră între structura de bază și celelalte elementele, care poate prelungi durata de viață a structurii..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
GritSablare

Metalizarea este un proces foarte complex deoarece presupune utilizarea unui material specific pentru fiecare suprafata, Uneori metalizarea nu poate fi facuta decat in camere specializate sau cabine de sablare.

Stefan

Foarte interesant! Ar trebui sa cunoasca mai multi aceste amanunte, caci le-ar putea fi utile.