Fuck the system

Un munte din lantul de aparare a Sarmizegetusei, inchiriat pe 250 de euro baietilor destepti din Energie

munte-dacic-inchiriat.jpg

Primarul Petru Harambasa, din localitatea Turnu-Ruieni, judetul Caras-Severin, a inchiriat pe 50 de ani un munte intreg pentru suma de 3.000 de euro pe an, adica 250 de euro pe luna. Muntele Mic este o zona in care se afla vestigii dacice si fortificatii construite in Evul Mediu. Pe muntele inchiriat de primar, un investitor româno-suedez urmeaza sa construiasca un parc eolian ce va ingloba nu mai putin de 26 de instalatii de producere a energiei neconventionale. Dupa construirea parcului eolian, accesul in zona, chiar si pentru pastorit, va fi interzis pe o raza de 500 de metri de fiecare instalatie.

Afacerea “Muntele Mic” a fost pusa la cale anul trecut de catre primarul pesedist Petru Harambasa, care a fost intre timp reales in functie, si patronul sereleului Wind Energy, Emanuel Muntmark. Este vorba de un contract de asociere pe 50 de ani intre Primaria Turnu-Ruieni si firma respectiva, prin care ultima primeste dreptul de a-si amplasa “morile de vant” pe Muntele Mic pentru suma de 3.000 de euro pe an, adica 250 de euro pe luna. Vestea inchirierii muntelui a fost aflata abia anul acesta, atunci cand cei care vor administra platoul pe urmatoarea jumatate de secol au venit la fata locului pentru a demara proiectul. Asa s-a aflat de contract si de faptul ca atat activitatile turistice, cat si cele de pastorit in zona vor fi interzise foarte curand. Mai multe organizatii non-guvernamentale au redactat proteste catre prefectura, agentia de mediu si guvern, pentru a opri dezastrul.

Contractul a iesit abia acum la lumina

Documentul pe care Primaria Turnu-Ruieni l-a semnat, pe 6 august 2007, in calitate de asociata cu firma Wind Energy are o serie de clauze uluitoare. Pe langa dreptul de a amplasa instalatiile eoliene pe munte, Consiliul Local Turnu-Ruieni se angajeaza sa nu instraineze, concesioneze sau inchirieze terenul ce se afla pe o distanta diametrala de 500 de metri de la acestea. Un calcul matematic simplu ne arata ca suprafata “prohibita” pentru fiecare instalatie este de aproximativ 78 de hectare. Inmultind cu 26, cate instalatii ar trebui sa fie conform proiectului, rezulta clar ca firma romano-suedezului va controla practic tot Muntele Mic, in special platoul sau alpin. Pe anul 2007, adica atunci cand s-a semnat contractul, se face chiar si un rabat de la pretul prevazut in contract. Astfel, in loc de 3.000 de euro, sereleul plateste consiliului doar 500 de euro. In fine, cea mai paguboasa clauza pentru primarie este cea legata de o eventuala incercare de reziliere a contractului. “Nerespectarea de catre Consiliul Local Turnu-Ruieni a obligatiilor contractuale, in special denuntarea unilaterala a contractului, atrage obligarea acestuia la plata de despagubiri reprezentand cuantumul actualizat  al investitiei totale, multiplicat cu 10 (zece)”. Acest lucru leaga practic primaria de acest contract, denuntarea sa fiind echivalenta cu intrarea in faliment a acestei institutii.

Continuarea in Gardianul .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments