Imobiliare

Noile cartiere ale Clujului atrag investitii de peste 500 de milioane de euro

lomb.jpg

Ansamblurile rezidentiale noi din Cluj-Napoca, cu mii sau doar cateva zeci de apartamente, formeaza o piata de circa 12.000 de locuinte, care atrage investitii de peste 500 de milioane de euro, ca alternativa la apartamentele din blocurile vechi ale orasului.

 

Cel mai mare proiect rezidential din Cluj-Napoca a fost anuntat de compania Polus Real Estate, membra a dezvoltatorului imobiliar TriGranit, care a primit la sfarsitul lunii septembrie 2007 avizul Comisiei de Urbanism a Primariei Cluj asupra planului de urbanism zonal. Desi compania anuntase initial ca va demara lucrarile la ansamblul Cartierul Tineretului cel tarziu in luna iulie a acestui an, lucrarile la cartierul de pe Bulevardul Muncii mai intarzie. Proiectul va avea o valoare de circa 230 mil. euro, este dezvoltat de Consiliul Local Cluj si de compania Polus Real Estate si va dispune de 5.800 de locuinte.

“Primele locuinte sociale, adica 360 de apartamente si 24 de case, vor fi predate in 36 de luni de la inceperea lucrarilor”, a declarat pentru ZF Transilvania Florin Ciorca, development manager Polus Real Estate. Complexul va avea o suprafata de 203 hectare. Consiliul Local Cluj va beneficia de un numar de 384 de locuinte sociale, care ii vor fi predate gratuit, iar un numar de 180 de locuinte ii vor reveni municipalitatii, cu titlu de participare la profit.

Dupa acelasi model, Consiliul Local Cluj a incheiat o colaborare cu firma Impact, care se obliga sa construiasca peste 5.500 de locuinte intr-un cartier situat in zona “Dealul Lomb”, investitia fiind estimata la 300 de milioane de euro. Licitatia a avut loc anul trecut, la acest proiect prin asociere Primaria urmand sa contribuie cu 204 hectare de teren, in timp ce Impact va investi in realizarea locuintelor si a infrastructurii necesare.

Primariei ii vor reveni 75 de locuinte care vor fi atribuite cazurilor sociale, in timp ce mai multe loturi de teren vor reveni unui numar de 2.000 de tineri care au avut atribuite parcele in zona Dealul Lomb. Impact a fost si in cursa pentru proiectul Cartierul Tineretului, atribuit in final companiei Polus Real Estate.

Un alt cartier, care va totaliza 1.200 de apartamente, va fi construit in zona Calea Baciului, in partea de vest a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul se va derula in urmatorii doi ani, in urma unei investitii totale de 35 de milioane de euro, si va fi realizat de compania clujeana de administrare si management imobiliar Europort.

“Au fost date in folosinta 84 de apartamente si 5 spatii comerciale, in primavara acestui an”, a declarat Septimiu Panait, director de vanzari in cadrul Europort. Pentru primavara lui 2008, sunt prevazute a fi finalizate 90 de apartamente. Alte 334 de apartamente, in cadrul a 3 blocuri, in regim demisol, parter si 6 etaje, vor fi livrate in a doua parte a anului viitor.

“Primele apartamente din acest lot vor fi finalizate in vara anului viitor. 80% din cele 334 de apartamente sunt deja contractate”, a adaugat Panait. Investitia este realizata din surse proprii de finantare, nu din linii de creditare, au precizat reprezentantii Europort.

Complexul rezidential “Calea Baciului” va fi dezvoltat pe un teren de 20.000 de metri patrati. Blocurile vor fi construite in regim demisol, parter si 6 etaje, si vor cuprinde studiouri, precum si apartamente cu 2 si 3 camere, cu suprafete construite cuprinse intre 57,7 si 96,5 metri patrati. Apartamentele vor fi predate complet finisate. Complexul va cuprinde si parcari amenajate, spatii verzi, locuri de joaca, spatii comerciale pentru amenajarea de magazine, cabinete stomatologice, sali de fitness, banci si cafe-baruri. Fiecare apartament va fi prevazut cu loc de parcare suprateran.

Mai mult de 500 mil. euro in 12.000 de locuinte

1. Cartierul Tineretului

 

 • Dezvoltat de Polus Real Estate si consiliul local, in urma unei investitii de 230 mil. euro;
 • Complexul va avea o suprafata de 203 hectare;
 • Va cuprinde 5.800 de locuinte;
 • Primele locuinte, adica 360 de apartamente si 24 de case, vor fi predate in 36 de luni de la inceperea lucrarilor;
 • 2. Dealul Lomb

 • Impact va dezvolta, in parteneriat cu consiliul local, un ansamblu rezidential, in zona “Dealul Lomb”, investitie de 300 mil. euro;
 • Proiectul va include 5.500 de locuinte;
 • Suprafata totala se va ridica la 204 hectare;
 • 3. Alte proiecte

 • Europort va construi 1.200 de apartamente in zona Calea Baciului, in urma unei investitii de 35 mil. euro;
 • Errigal Residence va cuprinde 64 de apartamente in zona Buna Ziua, in urma unei investitii de 4,5 mil. euro realizate de Errigal Residence si Romagna Constructii.
 • Sursa ZF.ro.

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  guest

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments