Reciclarea scutecelor
Cum sunt iubitor de natură sunt interesat de tot ce ține de bio, eco, reciclare, natură în general. Un prieten (Saverio Cicora) mi-a trimis un articol interesant despre ideea unor italieni de a face o fabrică de reciclare a scutecelor. Cum omul odată ce vine pe pământ distruge tot, începe în forță cu scutecele care sunt o bomba ecologică, chiar dacă nu pare un bebeluș poluează mai mult decât un adult cu aceste scutece. Din cauza vitezei, comodității puțini părinți mai folosesc metodele mai puțin poluante, adică spălarea scutecelor și implicit refolosirea lor. Majoritatea merg la mall acum cumpără baxuri întregi de latex absorbant care vor fi apoi lăsați în natură. Scutecele industriale, să le numesc așa, conțin substanțe de care pielea copilului nou născut nu prea are nevoie, cum ar fi Tributyl-tin, poliacrit de sodiu, gelul absorbant tip polimer, dioxină, poliacrit de sodiu, arome sintetice ș.a.. Dioxina este o substanță cancerigenă care rezultă în urma înălbirii cu Clor a scutecelor și există posibilitatea ca o cantitate periculoasă să afecteze pielea copilului nou născut. Există și varianta mai eco din cânepă, bumbac, bambus fără chimicale, dar de care puțini știu și care ar ajuta mult mai mult la sănătatea pielii copilului vostru. Capacitatea de absorbtie nu este la fel de mare ca în cazul celor artificiale la care se folosesc diferite chimicale. Pînă la urmă, prețul plătit este cel al sănătății bebelușului vostru. Nu degeaba o mulțime de copii în prezent sunt foarte sensibili și au tot felul de boli de piele. Scutecele au un rol important având în vedere că este primul articol vestimentar, să zic așa, pe care îl poartă pentru o perioadă destul de lungă de timp.
Să revin la reciclare pentru că despre asta am vrut să vorbesc mai mult în acest post. În Italia de exemplu scutecele reprezintă aproximativ 3% din cantitațea de gunoi produsă în Italia (32 milioane de tone). Și italienii recomandă folosirea scutecelor care se pot spăla, dar puțini respectă aceste sfaturi.
O firmă a încercat să găsească o soluție pentru aceste scutece care distrug mediul înconjurător chiar dacă sunt arse sau lăsate la gropile comune. În Vedelago, Treviso a fost instalat primul echipament de reciclare a scutecelor cu un procent de reciclare de 100. CRV – Centro Riciclo Vedelago s.r.l. este o mașinărie care stochează și selecționează gunoiele și este cunoscută în toată lumea. Firma aparține familiei Mardegan care a pornit de la o problemă locală, iar în prezent au reușit să ajungă lideri la nivel mondial în ceea ce privește reciclarea materialelor plastice și nu numai.
Tehnologia de recuperare a scutecelor, absorbantelor a fost testată în SUA și necesită o investiție de 5 milioane de euro și se va realiza printr-un parteneriat tehnologic cu Fater SpA , firmă producătoare de scutece de unică folosință. Unitatea se realizează în Veneto deoarece este zona care reciclează cel mai mult, iar Ponte nelle Alpi, Belluno a fost desemnată pentru 3 ani la rând ca fiind localitatea care reciclează cel mai mult. Carla Poti, fondatoarea CRV, afirmă că politica ambientală și proiectele de sensibilizare încep șă-și arate roadele și firmele apreciază recuperarea diverselor materiale plastice pe care le pot refolosi apoi. Carla a participat și la Conferința din Rio +20 pentru o dezvoltare sustenabilă, punând accentul pe avantajele ambientale, sociale și economice. De la producător la consumatorul final, toși suntem implicați în acest lanț pentru a economisi resursele existente. Reciclarea scutecelor este 100% deoarece este vorba de o celuloză de o calitate superioră și toată cantitatea de plastic existentă în ele. Această unitate de reciclare se va deschide la finele anului 2012. Platicul obținut se poate folosi pentru bănci și alte obiecte din plastic., celuloza pentru a construi cutii, iar materia organică este sterilizată și precipitată cu sare organică care este refolosită. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, poate fi considerat un lanț complet de economie verde. Sunt noile frontiere a ceea ce eu numesc „economie circulară”: societatea noastră nu mai poate permite să producă deșeuri care prezintă o problemă pentru viitor și generează costuri ridicate pentru eliminarea lor „Acest proiect, în faza operațională, va începe cu punerea în aplicare a acordului semnat de directorul general al CRV, Alessandro Mardegan (fiul lui Carla Poli), Marinucci Roberto, CEO al Fater Spa și Szumski Richard, președintele SAVNO, compania care gestionează colectarea a deșeurilor municipale în 42 de municipii de acord Veneto nord-orientale.L „va contribui la dezvoltarea de” reciclare proiect experimental „numit” Zero% depozit de deșeuri, de viață 100% nou „promovat de CRV, împreună Fater SpA și municipalitatea din Ponte Nelle Alpi. Scopul proiectului este de a valida întregul lanț de colectare a tuturor produselor specifice absorbante, scutece și transformarea în materiale noi. După ce acest sistem nou de reciclare va fi pe deplin operațional, se vor recicla 3250 de metri cubi de deșeuri care în prezent merg la groapa de gunoi, și se va recupera până la 1.250 de tone de materie primă nouă.
Felicitări pentru acest proiect foarte util zic eu, mai ales că poluarea cu scutece este foarte mare în ultima perioadă.
Sursa foto&info: ilfattaccio.org.