Turism

Weekend in Busteni!

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman

(foto realizată din Bușteni din curtea pensiunii Dani)

Fiind în vacanţa am încercat ca de obicei să văd şi alte zone din ţară pe care nu am reuşit să le văd decât în trecere. Aşa că ne-am hotărât cu 2 prieteni în Cesena să mergem la Bușteni și să vizităm mai în detaliu Peleșul, apoi o zi pe munte Sfinxul, Babele și o mică drumeție până la Crucea de pe Caraiman.

Având în vedere că ei au mai fost în zona am apelat la cunoștințele lor pentru cazare și am rezervat Pensiunea Dani pentru 3 zile. Mai multe detalii despre această pensiune frumoasă cu oameni calzi, a căror deviză e – Oamenii vin ca și turisti, iar apoi se despart ca și prietenii –  pe http://www.cazarebusteni.ro aflați mai multe detalii. Vă recomand cu multă căldură această pensiune unde Daniela Dumitrașcu și părinții dânsei o să vă primească cu mult drag.

Mâncarea din traistă că așa îi stă bine călătorului și doar mici degustări din partea locului. Porcării la greu, carne de grătare, să nu creadă cineva că mâncăm rahaturi. Astfel sâmbătă 13.08.2011 clujenii și gălățenii s-au întâlnit în Bușteni. Primii au ajuns vineri noaptea din cauză că nu aveau chef să se trezească sâmbătă cu noaptea în cap și se știa că sâmbătă e un trafic infernal pe valea Prahovei. Așa s-a și întâmplat și pretenarii din Galați au stat vreo 3 ore în trafic..

Dacă mai sus vă recomandam o pensiune, acum o să vă atenționez să vă feriți de doamna Branga Maria 0746 178 258, de la pensiunea Pensiunea Nero din Sibiu, deoarece a fost total nepoliticoasă. Deoarece îmi era dor de Sibiu vroiam să stau o zi acolo, având în vedere că în weekendul respectiv era un mare festival  – ARTmania Festival, în zona multe dintre locații erau pline. După zeci de telefoane am dat și de Pensiunea Nero (nume predestinat parcă) sun și întreb ce și cum dacă au cazare pentru vineri spre sâmbătă…doamna Braga îmi spune că da, eu ok îi spun că doresc o rezervare pentru noapte de vineri spre sâmbătă. Ea brusc s-a schimbat..ca pai ea nu dă doar pe o noapte îmi zice (deși prețurile pe site-ul turistinfo.ro)…după multe bâlbâieli a găsit o scuză că mai așteaptă o confirmare de la cineva. Ce să mai zici la asemenea aberații i-am explicat ce și cum..dar nu aveai cu cine ea nu și nu că nu dă camera doar pe 3 zile, așa servicii mai rar, doar în România mai poți păți așa ceva.

Bun toate bune așa cum unii dintre voi mă cunosc, am luat rapid atitudine și am făcut reclamație la OPC..clar la telefon nu răspundea nimeni în Sibiu deoarece erau toți la festival, așa că scrisul era ultima soluție. Știam conform legilor de la noi că nu o să se rezolve mare lucru că nu am dovezi scrise, audio sau video pentru a demostra pățania mea, dar am tras un mic semnal de alarmă. Răspunsul îl puteți vedea mai jos:

Eram într-o dispoziție bună și nu vroiam să merg mai departe să fac rost de dovezi audio sau în scris, așa că am lăsat-o așa vorba românului și a prietenului meu Delyan din Varna – Las-o așa în beeep…care uneori îți elimină durerea și stresul rapid.

De trafic ce să mai spun..legal nu mai poți merge în România deoarece riști să fii omorât de tiruri și alți idioți care te claxonează, îți bagă farurile în oglinzi dacă îți respecți viața și dacă vrei să respecți regulile bunului simț în primul rând, apoi regulile de circulație, apoi evitarea amenzilor și evitarea distrugerii automobilului. Atenții la acești inconștienți ai străzi din cauza cărora mor cel puțin 4-5 oameni pe zi la noi în țară.

Sâmbătă după o relaxare binevenită pentru șoferi și nu numai am pornit cu având spre Peleș, cum traficul era infernal mașinile au rămas în curte să se bucure și ele de weekend-ul prelungit. Așa am luat-o pe jos până în gară să luăm trenul până în Sinaia.

Castelul Cantacuzino în plan îndepărtat

Toate bune și frumoase, mici gropi pe trotuar și un trafic infernal nimic special in rest. Se vedea în schimb foarte frumos Castelul Cantacuzino, pe care din păcate nu am reușit să-l vizităm, dar data viitoare promit că merg și acolo.

Am luat bilete la trenul spre Sinaia (2-3 lei bucata)..prețul a fost mic dar și serviciul oferit a fost pe măsură..adică stat pe scări că erau 4 amărâte de vagoane din care unul era clasa 1…deci ori e rea voință ori sunt proști sau chiar handicapați (fără să am ceva cu cei care au anumite lipsuri naturale), cei de la Căile Ferate Române sau Cacă..Frate Române. Șocant a fost că erau mulți străini care așteptau și ei trenul …deși integritatea corporală le-a fost pusă în pericol odată cu intrarea în gară. Gara în loc să fie păzită de oameni era guvernată de câinii..oare erau ai lui Base, cei pe care nu a mai apucat să-i omoare? De bună voie și neopriți de nimeni se plimbau prin gară, peron, mai să se urce și în tren..

Câinii lui Băse: Mergem iar cu Nașul?

Câinii lui Băse: Oare ce tren luăm acum??? hăhăhă hamham

În schimb prin gări (Bușteni și Sinaia) erau panouri pentru a încuraja turismul feroviar:

Hai la munte cu trenul să te enervezi trebuia scris pe aceste afișe promo…câinii vagabonzi, geamuri blocate și fără aer condiționat, nu ai loc pe scaun ( de ce se mai vând bilete atunci?!) Unde merg banii de pe bilete???

Fac o mică paranteză dacă tot vorbesc de gări..mi-a venit în minte acum toaleta ultramodernă a unei gări de la noi (Simeria) pe care o puteți admira mai jos:

Ce părere aveți? Cuvintele sunt de prisos..nu se putea călca nicăieri fără să ajungi în contact cu urina sau alte mizerii și excremente..yek

Traficul feroviar pentru persoane ar trebui suspendat până nu se fac toate toaletele și gările la un nivel acceptabil!

Adică eu ca și călător cu trenul trebuie să iau niște boli din toaletele gărilor noastre și să mai și plătesc? Nu mulțumesc! Am închis paranteza.

Desigur s-au spălat milioane de euro care au intrat în buzunarul unor clienți politici din PDL sau din alt partid iar rezultatele nu se văd în gările de la noi. Adică știi că de vineri până luni inclusiv luni e liber, vin peste 300.000 de mii de oameni pe Valea Prahovei (păcat că devine valea manelelor) și tu pui la dispoziția turiștilor 4 vagoane??? RUȘINE PDL!!!

Locuri libere în tren

Totuși nu ne-a dispărut buna dispoziție încă

Alooo ministrul transporturilor ce faceți??? Sunteti pe plajă sau în piscină la ora asta??? De ce nu vreți să scoateți SNCFR din criză sau din rahat? Întreb și eu ca un român normal care e scârbit de activitatea dumneavoastră și mai ales de serviciile pe care suntem nevoiți să le și plătim. Asta e 2 stații merg și pe scări și pe culoare că nu aveam chef să mă cert cu cheferiștii să stăm la clasa 1 deși e normal dacă nu mai sunt locuri la clasa 2 să te așezi unde mai sunt locuri..

În fine ajungem fierți în Sinaia deoarece geamurile erau blocate și era o căldură de numa numa, iar aerul condiționat cred că era oprit sau nu mergea..Oricum entuziasmul nu mi-a pierit având în vedere că de mulți ani nu am mai ajuns prin zonă și așteptam cu nerăbdare să ajung la Peleș să văd cum își vând românii unul dintre cel emai importante obiective turistice de la noi. Cum mă așteptam organizarea cam lasă de dorit..indicatoare clare nu prea există..așa că tot cu întrebatul pe stradă sau harta trebuie să se descurce orice turist..Pe tot traseul câini și câini doar suntem țara câinilor vagabonzi a cerșetărilor și a țiganilor nu? Ne place nu ne place..asta e realitatea în multe locații de la noi găsim aceste bogății. Adevărul supără pe unii dar mai bine ar activa conștiința și ar face ceva util să schimbe aceste realități denigratoare a României.

Până la Peleș multe tarabe..unele chiar drăguțe și cu produse cât de cât tradiționale, din păcate chiciul chinezesc a invadat și locația asta (iar vina legiuitorului că lasă comerțul de plasticuri într-o zonă de acest gen)..

Erau mulți turiști, nu chiar așa ca și la Bran (ce bun era acum Dracula Park..păcat că lumea nu a ascultat de Agaton), dar oricum un număr impresionat pentru o locație de la noi.

Castelul Peleș

Ne luăm și noi bilete la turul 1 deoarece pentru turul 2 nu se mai puteau lua bilete ( ultima intrare-strigare e la 15:30 iar noi am ajuns după).ADică noi închidem o locație foarte căutată și apoi se plâng că nu ies bani pentru ministerul culturii, turismului etc…pai dacă nu lași deschis până pe la 8 seara cel puțin ce pretenții să mai avem.

Prețurile pentru intrarea la Peleș:

Pentru Expoziţia de bază care durează aprox. 45 min:
Adulţi – 20 RON
Pensionari – 5 RON
Elevi, studenţi, Card Euro <26 – 5 RON
Tur opţional I (parter+etaj I)- 1h 15 min
Adulţi – 50 RON
Pensionari – 20 RON
Elevi, studenţi, Card Euro <26 – 12,5 RON

Tur opţional II (parter+etaj I+etaj II) – 2 h
Adulţi – 70 RON
Pensionari – 25 RON
Elevi, studenţi, Card Euro <26 – 17,5 RON

Prețurile sunt cam mari totuși pentru veniturile românilor. Nici la muzeele mari nu sunt așa prețuri mari..dar no trecem peste. Am avut totuși noroc să prindem ultimul grup și pentru turul I. Un ghic cam germanizat așa dar simpatic..explica cam fugitiv totuși și nu mai rpea avea chef de noi având în vedere că eram ultima tură pe ziua respectivă. La etajul I s-a schimbat ghidul și a venit o tanti mai acră..mergea foarte repede..ea era într-o sală se apuca să vorbească deși toți turiștii erau mult mai departe. Trecem și peste partea asta și pot spune că mi-a plăcut mult această locați încărcată de istorie la tot pasul. Decorațiile, cărțile amenajările interioare și exterioare.. Păcat totuși că în multe părți apare degradarea din cauza dezinteresului cui nu știu..locuri cu parchet original pe unde trec mii de turiști deja s-adus lacul și acum se fac găuri în lemn..

M-am distrat bine de intrările secrete..care erau mai mult pentru proști că se vedeau de la o poștă că sunt intrări spre alte zone dulapuri mici, părți din biblioteci etc.  Per total mi-a plăcut mult Peleșul și împrejurimile acestuia, păcat că nu se investește mai mult pentru conservarea și întreținerea acestui loc.

Ne-am relaxat pe o terasă din apropiere unde tot câinii erau stăpâni, ospătarii nu veneau pe terasă..doar câinii la lins farfurii sau ciugulit ceva mâncare de la alții.

Apoi ne-am reîntors cu mult iubitul nostru tren în Bușteni să facem niște grătare..Toți aveam o foame de numa numa..așa că fiecare a meșterit câte ceva..fetele pregătitul grătarelor, băieții degustatul și pregătitul focului (pe care la făcut tatăl doamnei Dumitrașcu știind că o să ne întoarcem cu o poftă mare de mâncare). Vali a fost Gratargiul Șef, iar ceilalți îi țineau companie și mai puneau gaz în pahar..

 

Pulpele de pui încinse pe grătar…

Hărnicuțe, hărnicuțe!

La masă copiiiiii!!!

Mititei și pulpe la grătar.

Pofta bună!

Și cu un pahar de țuică de la Cluj, un vin bun de la Cotești am petrecut până târziu în noapte…

A doua zi ne-am trezit devreme, pe la 6, deoarece trebuia să luăm telecabina Bușteni – Babele.. Clar că am plecat doar pe la 7,30…dar nu-i bai. Încet cu treabă bună se rezolvă toate.

Dimineața pe răcoare!

Acolo sus la Cruce vrem sa ajungem..o să vedem dacă și reușim:d

Am mers apoi pe jos aproximativ 30 minute până la telecabină..unde am rămas șocați că la ora 8 erau în jur la 200 de oameni la coadă.

Mania românului de a sta la coadă la orice..la mici, la bancomat, la farmacie, la telecabină etc.

Puțin cam demoralizați după ce am văzut coada asta și ne gândeam la soluții..să mergem pe jos, era o variantă dar fetele nu prea vroiau deoarece nu toate aveau antrenament…mai erau racheți care te duceau cu mașina 4×4 până sus în aproximativ 1 oră, dar cereau între 80-100 lei dus întors. Inconvenientul era că erau curse ilegale, siguranța mică și sus nu te lăsau liber decât 1 oră..ceea ce e prea puțin pentru cineva care vrea să simtă aerul de munte, să vadă frumusețile naturii așa cum eram și noi..până la urmă am decis să rămânem la coadă, iar dacă nu puteam urca o lăsam pe altă zi și ne trezeam mai devreme să prindem loc.

Am avut totuși noroc și după aprox 3 ore am ajuns și noi la casa de bilete..după alte peripeții cu țigani care vroiau să se bage în față dar noroc că atât Vali cât și eu am reacționat și am îndepărtat intrușii. Cât de nesimțit poți să fii să te bagi în fața cuiva care s-a trezit cu câteva ore înaintea ta? Uite că la noi se poate.. Se poate elimina și acest lucru cu niște culoare unice ca și la aeroport..dar cine să le facă..dacă Ceaușescu a murit, iar telecabina a fost făcută pe vremea lui în anii 74 cu ajutorul unor italieni din Milano.

Încă o poză cu Crucea de la telecabină..

Înainte de plecare..unii cu morocvul mare..fetele mai ales:P

Prețul biletelor este exagerat pentru ce oferă – 64 de lei dus întors.

Ne băgăm ca și oile în camion..vreo 25 de oameni într-o telecabină mică de tot..care mai e și sponsorizată de Cosmote..clar că niciodată nu o să intru în rețeaua lor dacă sponsorizează asemenea locații dar servicii 0. Totul ca acum 30 de ani înăuntru, geamuri din plastic murdare vopsea etc..nici măcare o curășire pe zi nu făceau să paotă lumea să facă un filmuleț niște poze decente pe parcurs..dar interesează oare pe cineva satisfacerea turișilor sau doar să sugă 5000-10.000 euro pe zi ei și gata restul nu mai contează. Ce se întâmplă cu banii aceștia? De ce nu se modernizează telecabina??? Să facă una cu circuit continuu mai ales că numărul turiștilor e tot mai mare de la an la an..de ce nu vrea statul banii turiștilor? La fel ca la Peleș și aici se închide la 17..dacă aici avem scuza riscului mare din cauza condițiilor meteo (vânt puternic, ploi etc), la Peleș nu există nici o scuză a celor care administrează această locație. Există și un site oficial teleferic.ro unde puteți găsi mai multe detalii.

Bun pornim încetuț și urcăm până la Babele în aproximativ 25 minute.  Ce nu mi-a plăcut a fost că la bază erau mulți români la picnic, nimic rău până aici, doar că în jur parcă era Pata Rât (faimosul Dallas al gunoaielor din Cluj), în jur era plin de mizerie, sticle, hârtii și alte resturi..cum poți să stai să mânânci în asemenea condiții??? Ma deranjat când un geneticiam a afirmat că românii au gena mizeriei și a hoției, dar realitatea îi dă dreptate de cele mai multe ori. Păcat că de la un popor foarte curat ca și dacii am ajuns în asemenea hal!

Peisajul este superb așa cum se poate vedea în (video) gif-ul de mai jos.

 

Sus nu era așa mizerie ca și la poale dar tot găseai multe sticle de plastic, de bere etc..pe care le-am adunat la întoarcere câte am putut duce în mână. Nu înțeleg cum poate cineva să arunce sticle și alte resturi la 2000 de m..ori o fac intenționat ori e prostia mare. E destul de greu să vină zi de zi mașina după gunoaiele altora, plus că plasticul se degradează în aprox. 400 de ani..deci în scurt timp dacă se continua așa o să fie platoul gunoaielor și nu mai putem vedea Flori de Colț, ci flori din plastic.

Să uităm de mizerii și să savurăm frumoasele peisaje de la Babele,  Sfinx și de pe drumul până la Crucea de pe Caraiman.

 Câteva detalii despre aceste monumente ale naturii:

 

Babele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (altitudine 2292 m), situat în masivul Bucegi din Carpații Meridionali. Cabana Babele este punctul central de plecare în drumețiile din munții Bucegi. “Babele” sunt martori de eroziune, formate prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice).

 

 

„Sfinxul” din Bucegi este un megalit situat la 2.216 m altitudine, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime și reprezintă unul dintre cele mai importante vestigii ancestrale ale poporului român. El este o mărturie vie a civilizației Dacice și a originii neamului românesc. Asemănarea sa cu un Sfinx (dacă este privit din anumite unghiuri, marcate în jurul său), cât și legendele si istoria locului, au făcut ca această formațiune geologică să devină o atracție turistică importantă. Unii au mers până acolo încât afirmă că e fața lui Zalmoxis zeul geto-dac. În munții României există și alți megaliți care poartă denumirile de sfincși: Sfinxul de la Topleț, Sfinxul de la Stănișoara, Sfinxul de la Piatra Arsă, Sfinxul Bratocei, Sfinxul de la Pietrele lui Solomon etc.

Crucea Eroilor Neamului (denumit popular Crucea de pe Caraiman) este un monument construit între anii 1926-1928 (era cea mai înaltă construcție din lume la vremea respectivă) pe Muntele Caraiman, la o altitudine de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. Este situată în șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, fiind unică în Europa atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. La baza vârfului Caraiman se află orașul Bușteni.  Crucea este executată din profile de oțel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 m. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit inițial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Și după ce am cucerit aceste locuri superbe merităm și noi o ciorbă bună și încă o tură de grătărele..

Hai Noroc! Haide U! Forza OțelUl!

Per total a fost o excursie reușită care ne-a încărcat bateriile la toți. Vă recomand cu căldură să mergeți să vedeți această zonă frumoasă atât cât o să mai existe… Multă răbdare și nervi cât mai puțini până ajungeți SUS!

Să auzim numai de bine!

.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
geo&vic

Nici nu ne-am fi gandit ca aceasta reintalnire la Busteni sa nu ramana materializata intr-un articol. Un articol bine realizat care reflecta in totalitate realitatea si vine in sprijinul turistilor care vor alege acelasi traseu turistic ca si noi.
Felicitari Lu!!!!!!!!!!!!!
tine-o tot asa!!!
te pupam
Geo si Vic